یکی از فعالیت های مهم در انجام فعالیت های اقتصادی،صادرات و واردات امور مربوط به گمرک و ترخیص کالا است.ترخیص کالا از گمرکات یک عمل تخصصی است که پیچیدگی های خاص خود را دارد.بسیاری از افراد به دلیل عدم آشنایی با روند ترخیص کالا وقت و هزینه ی زیادی را اتلاف می کنند.
منظور از ترخیص کالا از گمرکات چیست
ترخیص کالا به تمامی فعالیت ها و اقداماتی گفته می شود که با انجام آن ها یک کالا اجازه ی صدور و ورود به کشور را دریافت می کند.کالاها بعد از ورود به گمرک و گذراندن مراحلی مجوز ورود یا خروج از کشور مورد نظر را دریافت می کنند.از مهم ترین شرایطی که برای ترخیص کالا مورد نیاز است داشتن کارت بازرگانی می باشد.
صادر کننده و وارد کننده اگر خودشان تمایلی به انجام مراحل دریافت مجور نداشته باشند فرد دیگری را برای انجام امور استخدام می کنند که ترخیص کار نام دارد.
ترخیص کالا در گمرک برای صادرات و واردات با وجود مراحل مشترکی که دارند،تفاوت هایی نیز دارند.فرایند ترخیص دارای پیچیدگی هایی است که انجام شدن آن به تجربه ی ترخیص کار بسیار وابسته است.
به طور کل ترخیص کالای صادراتی را می توان در چهار مرحله کلی خلاصه کرد این مراحل به ترتیب شامل ورود کالا به گمرک، ارائه اظهارنامه و سایر اسناد، ارزیابی کردن کالا و در نهایت صدور سند تشخیص است.
هزینه ی ترخیص کالا از گمرک
سه نوع مختلف کالا وجود دارد مجاز صادراتی، مشروط صادراتی و ممنوع صادراتی.برخی از این محصولات نیازمند اخذ مجوز از بعضی ارگان های دولتی هستند.از جمله صادرات فلز قراضه که نیازمند مجوز از سازمان انرژی اتمی ایران است.
صادرات موقت و قطعی نیز در زمینه ی هزینه ی ترخیص متفاوت هستند.در صادرات قطعی هزینههای بارگیری، تخلیه، انجام آزمایش و تعرفه پرداخت می شود در حالی که صادرات موقت از پرداخت برخی هزینهها مانند سود بازرگانی یا حقوق گمرکی معاف است.